Ako si umývať vlasy alebo neplešivej v 30

Veľa chlapov povie, že umývanie vlasov nie je žiadna veda, a potom si hlavu vypucujú sprcháčom za pár šupov niekde z letáka. Tak takto nie. Existuje pár základných pravidiel, ktoré nie je ťažké dodržiavať a ktoré zamedzia tomu, že budeš mať luxusnú plešinu ešte pred dôchodkom. Tieto rady sa týkajú všetkých – či už máš hrivu ako Lorenzo Lamas, alebo pestovaného ježka, si mladý strelec alebo ostrieľaný veterán.

HR-SHAMPOO-JS-230-BLOG-MAIN_800x530

Sprcháčem ne!

Ruku na srdce – lacný priemyselný saponát nebude to pravé orechové. Vymyje komplet mastnotu z hlavy a nenechá vlasom nič, z čoho by mohli rásť a vyživovať sa.

Ak chceš na pohľad zdravé vlasy a nesmeruješ dobrovoľne k tomu, že v tridsiatke budeš mať namiesto hlavy koleno, vyber si na umývanie niečo užitočnejšie. A na telový sprcháč rovno zabudni, to by si sa nablýskaného kolena dočkal už v dvadsiatke.

Hydro-3

Ak poznáš svoj typ vlasov, nemáš nič lepšie, ako staviť na šampón šitý na mieru tvojmu háru. Pre nás ostatných je tu toto univerzálne all-in-one riešenie. Mastné, jemné, normálne alebo kučeravé – poradí si so všetkým. A teraz myslíme vlasmi a ďalším porastom, nie je to však zase taký univerzál, že by si sa tým mal umývať celý od hlavy až po päty namiesto sprcháča alebo drhnúť bírda namiesto šampónu na bradu! Pokiaľ si nie si istý voľbou, opýtaj sa svojho barbera, určite ti dobre poradí.

Veľkou témou pri šampónoch je potom šetrnosť vs. funkčnosť. Sú ľudia, čo sa boja chémie ako čert kríža, ale máme vyskúšané, že kvapka vysoko funkčného matroša je vo finále často šetrnejšia, ako kydať na seba kýbeľ bylinkového čajíčka. Engrybirdiu kozmetiku preto navrhujeme tak, aby na splnenie účelu – v tomto prípade umytia hlavy – stačila kvapka. A neboj, žiadne über chemické svinstvá v ničom od nás nenájdeš.

 

Pekne nežne, kámo

Bez ohľadu na to, aký typ vlasov máš, vždy sa k nim správaj slušne. Daj si pri umývaní masáž, ktorou prekrvíš pokožku. Jemne a bez nechtov, prosím. Nieže sa budeš škrabať ako čokel za uchom.

Ďalšia obľúbená kratochvíľa, ktorá uberá z množstva a kvality vlasov, je divoké sušenie a drhnutie hlavy uterákom. Zas a znova – choď na to jemne. Prikladaj uterák k mokrým vlasom, nech vypije prebytočnú vodu. Až potom si ich rozčeš prstami alebo hrebeňom so širokými zubmi. Ak máš háro, neboj sa používať fén na vlasy. Vlas vďaka fénovaniu zatiahne vrchnú vrstvu, nevysychá a oddiali sa štiepenie končekov.

Na šampón siahni len raz za 2-3 dni

Umývanie vlasov každý boží deň nie je dobrý nápad. Prižmúriť oko by sa nad tým dalo v letných mesiacoch, keď denne vypotíš za kýbeľ v práci, alebo sa váľaš striedavo v piesku a v slanej vode.

V každom prípade, každodenným umývaním vlasov si koleduješ o malér. Zbavuješ vlasy ochranných olejov, budú sa lámať, štiepať, padať. A ako bonus sa skalp bude snažiť nedostatok ochrany vyrovnať a lebka sa ti bude mastiť ako besná. 

Ak už si sa do tohto začarovaného kruhu dostal, začni striedať umývanie šampónom s obyčajným oplachom vodou, alebo vlasom dodaj guráž pomocou tonika (nemýliť si s tonicom!). Ono sa to časom zlepší a hlava sa nebude toľko mastiť, čestné skautské.

HR-SHAMPOO-JS-230-BLOG-MAIN_800x530

Zdravá lebečná koža je základ

Ako zistíš, že niekde robíš chybu? Najviac toho povie lebečná koža aka vlasová pokožka. Pretože len na zdravej koži majú vlasy ideálne podmienky pre zdravý rast. Je to práve ona, ktorá vyživuje vlasové folikuly a posiela živiny a minerály vlasom, ktoré z nich rastú.

Ak je červená, svrbí, je citlivá a lupiny vytriasaš skoro aj z ponožiek, potom treba niečo urobiť. Začať môžeš napríklad šampónom.

Záleží aj na tom, čo leješ do seba

Ešte jedna vec má nezanedbateľný vplyv na kvalitu vlasov a kožu hlavy. Životný štýl. Vlasy aj brada potrebujú dostatočnú výživu aj zvnútra, a preto je potrebné im dodávať dostatok vody a živín. Pokiaľ teda každý deň riešiš večeru tým, že do seba pošleš párok a pivo, neočakávaj, že ťa nejaké kozmetické zázraky spasia a vyraší ti hriva, akú má Jason Momoa.

A posledná rada. Menej stresu, jasné? Nech ti všetko z hlavy nevypadá len z údesu, že si to doteraz robil zle.

Tak na vlasové orgie!