Ako sa starať o strnisko

Všetci sa zhodneme na tom, že pestovať fúzy je nutnosť každého chlapa. Nielen, že sa jedná o vábničku na samičky, ale zo 16-ročného holobriadka sa naraz vykľuje 25+ ročný chlap. Okrem spoločenského štatútu a zvýšenia sebavedomia majú fúzy ale aj praktickú stránku veci - funguje ako taký filter, kedy zachytávajú baktérie a špinu a v zime fungujú ako taká perina na tvár, takže koža toľko netrpí skrz sneh a mráz.

Pokiaľ ste sa dali na pestovanie, strnisko je vstupenkou do Beardlandu. Niekto sa rozhodne na tejto mete zostať, niekto pokračuje v jazde ďalej. Či už patríte do jednej alebo druhej skupiny, tento článok vám poradí, ako dávať fúzom tu správnou starostlivosť, aby ste nevypadali ako vypĺznuté kurča a nezavreli dvere ďalším dĺžkovým kategóriám.

DAJTE TOMU TVAR

zizka (1)Čo odlišuje pestovateľov od štýlu "Som lenivý ako prasa a holení ma nebaví" je to, že fúzy pravidelne zastrihujete a dávate im určitý tvar. Pokiaľ len teraz začínate pestovať, nechajte si ich pár týždňov narásť - ideálka je tak 4-6 týždňov. Vďaka tejto fázy totiž uvidíte, kde na tvári máte lysé miesta a kde naopak vám to bujnie jedna radosť. Potom už nič nebráni tomu, aby ste podľa týchto miest zvolili ten správny štýl fúzov. Inspiráciu môžete získať v ďalšom článku, ktorý pre vás pripravujeme, alebo sa o vhodnom tvare poraďte s barberom, ktorého máte vo svojom okolí a ktorému veríte.

Aby strnisko vypadalo dobre, potrebuje pravidelnú a precíznu starostlivosť. U tejto dĺžky sa prejaví každá chybička pri zahoľovaní, takže zahoľujte s istotou v ruke! Na druhú stranu, pomerne rýchlo fúzy do tejto dĺžky dorastú, takže to nie je taká márnosť, ako keď urobíte fatálnu chybu u niekoľko ročnej brady.

Pokiaľ máte už v štýle jasno, môžete sa smelo pustiť do úpravy. Keď chcete len upravené strnisko, nasaďte na elektrický strojček nástavec a skráťte fúzy po celej tvári na požadovanú dĺžku. Pokiaľ mierite k nekonečnej dĺžke a ešte ďalej, na strojček sa vyprdnite a prejdite rovno k zahoľovaniu. Zahoľujte kontúry na tvári a línie na krku shavettou alebo britvou. Tieto nástroje dajú vašim fúzom precízny a presný tvar. Žiletku v shavettě majte stále ostrú, aby nedochádzalo k podráždeniu pokožky a zarastaniu fúzov. Z rovnakého dôvodu hoľte po smere rastu fúzov. Ďalej upravte tvar „knírku“ nožničkami. Na záver ešte zchecknite kotlety, či by si taktiež nezaslúžili skrátiť prípadne im dať nejakú upravenú pravidelnú linku. No a máte hotovo.

SPRÁVNA KOZMETIKA JE ZÁKLAD

Alfou a omegou parádnych a zdravých fúzov je dostatočná výživa a čistota. Nie nadarmo sa už po generácie hovorí čistota, pol zdravia. Aby ste udržali tvár a strnisko čisté, používajte len prípravky k tomu určené - tzn. ideálne šampón na fúzy, ktorý fúzy ani kožu zbytočne nevysušuje. Prípadne môžete vziať do ruky aj peeling, ktorý odstráni odumreté vrstvy pokožky a vďaka tomu nebude dochádzať k zarastaní chĺpkov a tvorbe vyrážok. Jednotlivé fúzy taktiež budú ľahšie prenikať na povrch pokožky a blahodarné zložky olejov/balzamov zase do nej.

Pretože nárast fúzov je pre kožu proces značne namáhavý, je potreba jej na tejto ceste dodať dostatok živín a hydratácie. Pre každodennú starostlivosť o fúzy odporúčame používať olej alebo balzam, a to 2x denne. Ideálne po sprche alebo po umytí tváre, aby brada mohla rovno benefitovať z kozmetiky, ktorú si dávate. Za používanie týchto výrobkov vám poďakuje nielen brada, ktorá nebude svrbieť a nebudú sa z nej sypať lupiny ako sneh počas Vianoc, ale aj vaša partnerka, ktorá konečne ucíti jemný dotyk a nie drhnutie drôtenkou.

CARLČi zvoliť olej alebo balzam sa môžete podrobne dočítať v jednom z našich článkov. Všeobecne ale platí, že balzam sa hodí skôr keď vonku panuje sychravé a nepriaznivé počasie, pretože fúzy pekne obalí a tým ich chráni. Súčasne na koži vytvorí ochranný film, takže negatívne vonkajšie vplyvy tak moc pokožku nezaťažujú. Na strnisko určite odporúčame vybrať Carla Smootha. Je svojím zložením mäkší, takže s ním fúzy do nejakého požadovaného tvaru nestiahnete (ale to u strniska ani nie je potreba) a lepšie preniká do štruktúry fúzov a pokožky. Olej oproti tomu je svojím zložením ľahší ako balzam, takže sa veľmi ľahko vstrebáva. Nevytvára ale tak silnú bariéru, preto sa hodí použiť skôr navečer, kedy už viete že už nikam nepôjdete, alebo vonku nie sú už tak nehostinné podmienky, že by si tam ani psa nevyhnal.

Po nanesení oleja alebo balzamu ešte fúzy a kožu prehrabnite kefou. Na strnisko a krátke fúzy je ideálna kefa s hustými a mäkkými štetinami. Vďaka týmto vlastnostiam kožu zbytočne nepodráždite a naopak celej tvári dodáte príjemnú masáž. Nič sa ale nemá preháňať, takže prečesanie 2-krát denne (ideálne ráno a večer) bohato stačí.

Pokiaľ ste na tvári objavili nejaké lysé miesta, poprípade chcete podporiť a posliniť rast existujúcich fúzov, odporúčame použiť kombináciu Dopingu a Beardroids. Vďaka droidom podporíte fúzy zvnútra a vaša koža dostane tak ideálne živiny pro nárast peknej brady. Doping pumpnite priamo na kožu a vmasírujte do pokožky. Môžete použiť len na konkrétne lysé miesta alebo na celú tvár. Zas a znovu tu ale zdôrazňujeme - Pokiaľ ste 15-ročný chalan, ktorý má do hormonálnej dospelosti ešte ďaleko a pod nosom vám neraší ešte ani „knírek“ nie to  fúzy po celej tvári, naše dopovacie výrobky vám v tomto procesu nepomôžu. Musíte skrátka počkať, až kým vaše telo  na to bude ready.

Jednotlivé výrobky medzi sebou môžete samozrejme kombinovať. Ako na to a čo použiť prvé sa bližšie dočítate v našej FAQ sekcii.

 

Keep calm and stay bearded, boys!