Shavetta alebo britva

Shavetta alebo britva, toť odveká otázka. Shavetta je typ holiaceho strojčeka pre zahaľovanie kontúr ale aj oholenie celej tváre, ktorá by nemala chýbať v náradí žiadneho fúzača. Vypadá ako tradiční britva na holenie, ale na rozdiel od britvy má čepeľ z vymeniteľnej žiletky. Skvelý pocit z tradičného holiaceho rituálu samozrejme zostáva.

joker.jpgČi už ste v oblasti tradičného holenia úplní nováčikovia nebo ostrieľaní borci, shavettu oceníte v obidvoch prípadoch. Prvá skupina ocení výrazne zníženú možnosť porezania (čepieľka presahuje len 0,5mm) a tá druhá zase bleskurýchlu možnosť mať ostrý nástroj hneď po ruke (odpadá nutnosť obťahovania britvy na koži). U barberov sa môžete taktiež nečastejšie stretnúť so shavettami – oni ich zase používajú z hygienických dôvodov. Pri každom zákazníkovi najprv žiletku vymení, kým mu začne kúzliť na tvári.

 

AKO SA SPRÁVNE HOLIŤ

Zo všetkého najskôr je potrebné na rituál správne pripraviť fúzy aj kožu. Najlepší čas je hneď po sprche, po ktorej sú fúzy mäkké a koža vláčna. Pokiaľ zrovna nemáte na kúpeľ čas, priložte na tvár uterák namočený do horúcej vody. Týmto spôsobom sa fúzy pekne napriamia, a tak presnejšie a ľahšie docielite požadovaného tvaru. 

Shavetta Garrigue popisCelé holenie začína prípravou samotnej shavetty. Do shavetty sa vkladá len polovica žiletky, preto je potreba zlomiť žiletku ešte v papieri, skôr než ju z nej vybalíte (druhú polku žiletky si uchovajte v papieri pre ďalšie použitie). U Garigua odklopíte poistku na konci shavetty, roztvoríte a posuniete mimo vrchnú časť ramena. Zasadíte polovicu žiletky do zubov, zakryjete veľkou časť žiletky vrchnou polovicou ramena a zaistíte poistkou.

Shavettou sa dajú presne zaholiť kontúry, ale aj oholiť celá tvár, čo píšeme len pre prípad, že by ste museli ísť na operáciu čeľuste a oholenie by bolo nevyhnetené. Pokiaľ budete len zahoľovať kontúry, použite gél na holenie (na ktorom momentálne usilovne robíme). Vďaka jeho čírosti presne uvidíte línie fúzov. Pokiaľ sa chystáte na zmienenú operáciu čeľusti a musíte si oholiť celú tvár, môžete použiť buď penu na holenie v spreji, alebo mydlo na holenie, ktoré rozpeníte pomocou štetky. Či tak alebo onak, naneste penu alebo gél na tvár.

Potom už len stačí vziať do ruky holítko a akcia môže začať. Pokiaľ nemáte vlastný grif, je najlepšie shavettu uchopiť ukazováčikom a prostredníkom na shanku, prstenník patrí na tang a palec na opačnú stranu oproti prstom.

Holenie vykonávajte vždy po smere rastu fúzov. Odporučený uhol sklonu britvy ku koži je 30°. Pokiaľ u seba ale zrovna nemáte uhlomer, vedzte, že uhol má byť skôr menší než väčší. Pokiaľ by totiž žiletka bola ku koži moc kolmá, hrozí porezanie. Tlačte na shavettu len ľahko (aj tu platí, že menej je niekedy viac). Tlačením a holením na moc krátko totiž dochádza k zarastaniu fúzov. Holená miesta po celú dobu napínajte, aby čepeľ pekne kĺzala po koži. Kožu na ohryzku posuňte trochu do strany, aby ste sa zbytočne neporezali. Línie na krku zahoľujte tak, aby kopírovali tvar vašej čeľuste a brady.

Po dokončení vášho majstrovského diela je potreba pokožku upokojiť. Na prípadne porezané miesta priložte navlhčený kamenec, ktorý ránu zatiahne a pre výživu a regeneráciu použite balzam alebo olej. Shavettu očistite pod prúdom vody.

Jak dlho vydrží žiletka ostrá závisí na tvrdosti vašich fúzov aj ploche, ktorú si holíte. Pokiaľ ale ucítite, že čepeľ dokonale nekĺže po koži, pokožka je po holení podráždená viac než normálne alebo musíte na shavettu tlačiť viac ako je zdravé, je čas na výmenu.

 

KÚPIŤ SHAVETTU