Ako sa starať o fúzy v lete

Fúzy chránia nielen v zime, ale aj v lete. Pritom dostávajú do tela miesto vás a prichádza kľúčová otázka – viete, ako sa správne starať o fúzy v lete, alebo ako im to vrátiť? Pokiaľ ste v tomto na pochybách, určite vás budú zaujímať naše tipy.

 

PREČO STAROSTLIVOSŤ O FÚZY NENECHÁVAŤ NA OSUDE

V lete musíme bojovať proti slnku, chlóru pri kúpaní v bazéne alebo slanej vode, keď je dostatok love na dovču pri mori.

 

Všetky tieto živly negatívne pôsobia na fúzy a kožu tým, že ich vysušujú, oslabujú a zbavujú prirazeného mazu. UV žiarenie má ešte tu nevýhodu, že môže dochádzať k odfarbovaniu fúzov.

 

DOBRÁ RADA NAD ZLATO

Aby ste si behom leta nezničili niekoľkomesačné, ba aj niekoľkoročné úsilie, je dobré sa držať pár zásad, ktoré vám pomôžu správne o fúzy postarať.

 

PRAVIDELNÉ UMYVANIE, JE ZÁKLAD

Cez leto sa logicky viac potíme a to má za následok zašpinené a potom zlepené fúzy. Je teda nutné si bradu šampónovať častejšie, ako je tomu po zbytok roka.  No a pre poriadne vydrhnutie prichádza do úvahy iba šampón na fúzy. Pokiaľ ste si potom užívali celodenný chill pri mori alebo na kúpalisku, potom je takmer povinnosť si pred spaním umyť fúzy.

 

Čistá voda môže byť aj pomocníkom, pokiaľ sa naopak najprv chystáte zmočiť. Keď pred kúpaním v mori alebo bazéne namočíte fúzy do čistý vody (napr. pokiaľ si budete dávať rannú sprchu), fúzy do sebe nasajú túto vodu a potom už nebudú absorbovať slanú či chlórovú vodu. Tým pádom štruktúra fúzov nebude v takej miere narušená.

 

„KTO MAŽE, TEN JEDE“

oil.jpgNielen pravidelné umytie, ale aj dostatočná výživa a ochrana je v lete dôležitá (a teraz nemyslíme tu, ktorú použijete pri letnom romániku). V lete, kedy sú vyššie nároky na starostlivosť o fúzy, odporúčame používať skôr balzam, keď vyrazíte von na slniečko alebo sa idete kúpať. Balzam oproti oleju vydrží na fúzoch dlhšie a lepšie fúzy obalí ochrannou vrstvou, takže vás chráni proti UV žiareniu, chlóru a soli. Večer po umytí fúzom doprajte výživu vo forme balzamu alebo ešte lepšie, oleja. Na záver bradu vykefujte a dennú letnú rutinu máte za sebou.

 

NEPODCEŇUJTE PITNÝ REŽIM

Fúzom je potreba dodávať výživu nielen z vonkajška pomocou vhodných vecičiek, ale aj taktiež zvnútra. Hydratovaná koža je skvelý základ pre zdravý rast fúzov – keď fúzy budú balzamom alebo olejem chránené zvonka a dobre hydratované zvnútra, obmedzíte tým možnosť ich lámania. Ideálka, keď vypijete aspoň 2,5 litrov vody za deň.

 

RADA POSLEDNEJ ZÁCHRANY

Pokiaľ budete dodržiavať všetky predchádzajúce zásady, ale stále budete mať nepríjemný pocit spotenej brady, vysušených fúzov a svrbenie zapríčinené prílišným potením, máte povolenie si prestríhať fúzy a o kúsok si ich skrátiť. Tým ich prevzdušníte, koža sa nebude tak zahrievať. Ale zase s citom, nie aby vás napadlo si oholiť celú bradu! Pamätajte, že fúzy chránia aj v lete, aj keď môžu byť niekedy trochu na obtiaž, hlavne potom tie dlhé, ktoré vytvoria tieň a ochranu taktiež krku.  Naviac sa ani nenazdáte a winter is coming. Pozom budete plakať, ako by sa fúzy hodili.

 

Ako o ochranu proti slniečku môžete taktiež použiť nejakú šiltovku alebo klobúk. Nezabúdajte ani na používanie opaľovacieho krému pre zbytok tela a pomôže aj užívanie betakaroténu. Za zmienku stojí opaľovacie krémy na vlasy, ktoré idú samozrejme použiť aj na fúzy. Vyskúšané ich nemáme, tak keď tak  dajte vedieť, ako sa osvedčili.

 

Hlavne si z toho ale nerobte ťažkú hlavu a užívajte si leto.