BRADA BEZ LUPÍN O 3, 2, 1...

To by bolo, čo? Lusknúť a z brady by sa nevytrúsila už ani jedna lupina. Takto to funguje akurát tak v reklamách, určite nie v živote. Ak chceš poznať skutočnú realitu, budeš si na začiatku pripadať ako Neo v Matrixe. Skôr teda mimo Matrixu. Teraz ťa pripojíme do nášho výcvikového programu a dáme si trochu toho lupinového jiu-jitsu a bradového kung-fu. A keď s tebou skončíme, tvoje čierne handry budú zase len čierne. Link! Nahraj ho!

Doping

To nie je dé-jà-vú, to je éL-Ù-Pé

Ľudské telo nie je dokonalý stroj. Má svoje chyby a nedokonalosti. Koža ako najväčší orgán tela naše vlhké ľudské schránky skvelo chráni pred okolitým bordelom, ale občas robí veci, ktoré nie sú z pohľadu moderného chlapa úplne cool. V tejto lekcii si povieme, čím nám životy komplikuje koža schovaná pod bradou.

Najčastejším problémom bírdu je tvorba lupín, ľudovo sneženie. Čo čert nechcel, často sa pripája aj svrbenie. Potom stačí trochu sa poškriabať a všetko od brady dole je zasypané lavínou mrňavých bielych vločiek. Áno, to sú lupiny. Ale málokto už rieši, čo to taká lupina vlastne je.

Takže, lupina je kúsok suchej kože. A zároveň niečo ako agent Smith – keď ťa trápia lupiny, vieš, že proti tebe stojí badass záporák, ktorého len tak neodpráskneš. Prerazí betónovú stenu. Uhne sa guľke. Priprav sa preto na náročný súboj, v ktorom vyhráva silnejší, múdrejší, rýchlejší. Alebo Vyvolený.

Náchylnosť na tvorbu lupín závisí od množstva faktorov. Lupiny môže zhoršovať napríklad:

  • Veľmi suchá alebo, naopak, veľmi mastná koža
  • Hormonálna nerovnováha a zmeny (andropauza, puberta…)
  • Sprievodné ochorenia (atopický ekzém, lupienka…)
  • Niektorý lieky

Doping

Existujú dva hlavné druhy lupín.

1. Suché lupiny

Drobné biele šupinky odumretej kože, ktoré padajú z brady pod bírd. Tieto omrvinky sú súčasťou prirodzeného procesu výmeny starej kože, ktorá odumiera a odlupuje sa, za novú. Normálne sú tieto čiastočky malinké a ťažko postrehnuteľné, ale niekedy sa spolčia a útočia ako tie svinské robo-chobotničky v kŕdľoch. A potom ich neprehliadneš.

Možné príčiny:

  • Suchá koža spolu s nedostatkom hydratácie
  • Nevhodná starostlivosť o bírd vedúca k podráždeniu kože (zlý výber kozmetiky, časté umývanie…)
  • Stresom zhoršená kondícia kože
  • Nedostatok vitamínov a minerálov (zinok, biotín, vitamín B…)

2. Mastné lupiny

Tieto lupiny sú väčšie, zostávajú na koži a majú taký mastný žltkastý vzhľad. Vznikajú pre nadmernú tvorbu mazu, ktorý odumierajúce bunky pospája do väčších kúskov a tie sa potom oddeľujú ako šupiny.

Mazom sa navyše živia kvasinky rodu Malassezia a vo chvíli, keď sa tieto potvorky premnožia, vzniká zápal, na ktorý koža reaguje rýchlejšou tvorbou nových buniek v najvrchnejšej vrstve. A to znamená čo? Yesss, ešte viac lupín.

Tieto stavy môžu gradovať až do chronického ochorenia (seboroická dermatitída, seborrhea), keď je koža navyše podráždená a začervenaná.

Čo zhoršuje mastné lupiny:

  • Hormonálne zmeny
  • Stres
  • Nezdravá strava
  • Nedostatok hygieny
  • Príliš mastná kozmetika

Ako sa zbaviť lupín

A teraz to najdôležitejšie. Keď narazíš v Matrixe na agenta a nie si Neo, zdrhneš. Keď narazíš v bírde na lupinu, môžeš zabojovať. Len to musíš robiť múdro, pretože inak môžeš aj v dobrej viere napáchať viac škody ako osohu. Bude to však chcieť zbrane. Veľa zbraní.

Tu je arzenál všetkého, čo proti lupinám môžeš nasadiť:

  • Úprava životosprávy
  • Obmedzenie stresu
  • Zlepšenie spánku
  • Lepšie jedlo
  • Kvalitnejšia kozmetika
  • Doplnky stravy pre zdravé vlasy a kožu

Asi ťa zaujíma, ako ti môžeme pomôcť my, čo? Tak tu sú naše tipy podložené skúsenosťami a vedou.

1. Zob Beardroids
Možno si myslíš, že tvoje telo má všetko, ale ruku na srdce, kto z nás dokáže dodržiavať životosprávu ako z fitness učebnice? Beardroids ti na ceste k zdravej koži a silnému beardu pomôžu, aj keď občas zbodneš len tlačenku a zaleješ ju dvanástkou. Obsahujú zinok, biotín, aminá a všelijaké ďalšie dobroty, bez ktorých sa brada, vlasy, koža ani iné časti silného zdravého tela nezaobídu.

2. Beard umývaj šampónom raz za 2-3 dni
Môžeš vziať náš šetrný extra penivý šampus na bradisko Beard Shampoo. Alebo stav na Bush Shamana, ktorý je navrhnutý proti lupinám. Hodí sa na suché aj mastné lupiny, obsahuje totiž mikročiastočky, ktoré odstraňujú odumretú kožu a navyše extrakt z vŕbovky úzkolistej, ktorý upokojuje, reguluje tvorbu mazu a znepríjemňuje život vyššie spomenutým kvasinkám.

Doping

3. Po umytí do dlhšej brady pošli Beard Conditioner
Obsahuje kyselinu hyalurónovú, ktorá hydratuje kožu pod bradou aj bradu samotnú. Zároveň kondík beard vyživuje a zlepšuje jeho rozčesávanie.

4. A teraz – suché alebo mastné?
Začneme pri suchých lupinách. Ak lupinami fakt trpíš, ako prvé pošli do brady Beard Hydro. Odporúčame ti úspech pozichrovať ešte poctivým hydratačným krémom, ako je náš Unicreme alebo pokojne Aftershave Balm. Môže ti to znieť ako hlúposť, ale my ti ako Morfeus len ukazujeme dvere – prejsť nimi musíš sám. A bírd ti isto poďakuje aj za následné dokŕmenie olejom na bradu, balzamom na bradu alebo prémiovým žrádlom Beard Jelly.

Doping

Pri mastných lupinách po kondicionéri siahni už len po živej vode Beard Hydre a bradisko poriadne zalej. Potrebuješ hydratovať, ale určite nechceš bírd premastiť. Extra pozor na olej na bradu a balzamy (tie môžu mastné lupiny, naopak, ešte zhoršiť). Ak bez oleja nemôžeš žiť, daj ho radšej menej a rozotri len do porastu, kožu ušetri.

Kým ťa však pustíme do akcie, musíme sa ti s niečím priznať. Sme kozmetická značka a toto je návod, ktorý poslúži väčšine priemerne lupinatých chlapov. Ak však máš nejaký špecifický problém (seborrheu, alergiu, ekzém, začervenanie, vyrážky…), skoč radšej najprv ku kožnej alebo sa poradiť do lekárne.

Čo mizne, nie sú lupiny, uzdravuješ sa ty

Odstrániť lupiny z kože fakt nie je tvoj hlavný cieľ. Cieľ je vylepšenie stavu kože, pretože s tým zmiznú aj lupiny. Ako keď ohýbaš lyžičku – predsa sa neohýba lyžička, ohýbaš sa ty. Tu už nám však spojnice s kultovým sci-fi začínajú byť malé. Naber vecičky podľa svojho typu lupín, ktoré sme ti odporúčali vyššie.

A nezabudni na tú jednu, ktorú ti odporúčala veštica. Pretože ak si On...

Prebuď sa, Neo…

Matrix ťa má!

Ťuk, ťuk.